Echipa feminină de gimnastică a României a fost aproape de a reuși o performanță remarcabilă, în condiții nu tocmai favorabile, miercuri, la CM de la Nanning. Locul patru din China este o confirmare că o singură gimnastă nu poate trage în spate întreaga echipă, așa cum s-a întâmplat și în 2010 cu Cătălina Ponor, și în 2011 cu Sandra Izbașa. Formația tricoloră a resimțit clar absența Dianei Bulimar, o gimnastă care ar fi împărțit presiunea cu Larisa iordache și ar fi ridicat media notelor. Îmbucurător pentru rezultatul final al acestei competiții este faptul că Larisa Iordache a evoluat ascendent, a terminat în forță la bârnă, obținând cea mai mare notă din concurs la acest aparat (15.500), iar pentru visul olimpic Rio 2016 contează și exercițiul foarte bun reușit tot la bârnă de Andreea Munteanu. Titlurile mondiale din concursul pe echipe rămân rezervate super-puterilor financiare ale lumii, coloșilor cu sute de mii de sportivi legitimați – SUA (feminin) și China (masculin), țări care de altfel s-au regăsit, deloc întâmplător, pe podiumul ambelor probe.
Pentru a nu repeta episodul 2011, în care delegația tricoloră a revenit de la Tokyo fără medalie, România speră în celelalte probe, individuale, din gimnastica artistică feminină, chiar dacă joi, Cristian Bățagă va fi prezent în finala de la individual compus, însă fără vreo șansă reală de a obține vreun rezultat în preajma podiumului.
Vineri, Larisa Iordache și Ștefania Stănilă vor încerca să facă față tăvălugului american în finala de la individual compus (calificare de pe locul trei pentru Larisa și de pe 21 pentru Ștefania). Alte două șanse la medalii va avea Larisa Iordache duminică, în finalele de la sol și bârnă, acolo unde s-a calificat de fiecare dată cu al doilea punctaj.
Echipa României a concurat la Nanning fără artizanii celor mai importante succese ale gimnasticii tricolore din ultimii ani. Octavian Bellu și Mariana Bitang au renunțat la postul de antrenori coordonatori la jumătatea acestui an, după votul pentru fotoliul de lider al olimpismului românesc, dar și schimbul de replici acid cu noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache.
UPDATE 16:02 Americancele și-au apărat cu succes titlul câștigat în 2011, la Tokyo, pe terenul marii rivale China, la o diferență impunătoare, de șapte puncte. Podiuiul finalei arată exact ca cel din finalul calificărilor.
UPDATE 15:55 România rămâne înafara podiumului mondial, la încă o ediție a Campionatelor Mondiale. Pentru a treia oară consecutiv, echipa tricoloră a terminat chiar la baza podiumului, pe patru – cel mai dificil de digerat loc. Totalul său. 170,963, a fost insuficient pentru a depăși Rusia, cu 171,462 puncte. În 2011, România a fost la patru zecimi de bronz-ul câștigat de chinezoaice.
Reprezentanții Federației Internaționale apreciază evoluția bună a Andreei Munteanu. Larisa obține și ea o notă foarte bună 15.500 la bârnă, pentru o ultimă impresie bună și pentru a termina în fața Italiei întrecerea mondială
Big score for Team ROU by Andreea Munteanu on Balance Beam! 15.200. #FIGWorlds2014ART — FIG (@officialFIG) October 8, 2014
Big score for Team ROU by Andreea Munteanu on Balance Beam! 15.200. #FIGWorlds2014ART
— FIG (@officialFIG) October 8, 2014
UPDATE 15:44 Rusia, prin Nabieva, începe cu o evoluție bună la sărituri, o notă mare, apropiată de 15.000 (14.933), cu peste un punct mai mult decât nota primită de Stănilă. Mustafina punctează și mai bine, 15.133, iar bronzul este în proporție de 90% al Rusiei, înaintea evoluției Larisei iordache, în ciuda unei note uriașe obținute de Munteanu 15,200
UPDATE 15:39 Australiencele au încheiat evoluția la bârnă, Larisa se încălzește deja. China a obținut până acum cel mai mare total la bârnă: 44.066. La sărituri, aparatul la care lucrează Rusia, cel mai mare punctaj a fost obținut până acum de americance – 46.741
UPDATE15:31 China deschide la sol ultima rotație. Toeretic, doar o serie de ratări majore poate schimba ceva în lupta pentru primele două medalii. SUA va intra pe covorul de la sol cu marele avantaj că va cunoaște exact care sunt notele pe care trebuie să le obțină. Campioanele mondiale în exercițiu își pot permite să meargă la siguranță.
#FIGWorlds2014ART women’s Team Final rotation 4: GBR, RUS on Vault; JPN, ITA on Uneven Bars, AUS, ROU on Beam; CHN, USA on Floor. — FIG (@officialFIG) October 8, 2014
#FIGWorlds2014ART women’s Team Final rotation 4: GBR, RUS on Vault; JPN, ITA on Uneven Bars, AUS, ROU on Beam; CHN, USA on Floor.
Acesta este tabloul complet al ultimei rotații. Programarea oferă un final incitant.
UPDATE 15:20 În condițiile în care americancele par scăpate în învingătaore, iar China este destul de izolată pe doi, România va disputa la zecimi și sutimi prezența pe podium cu Italia, aflată la o jumătate de punct în față și Rusia, la o diferență chiar mai mică în urma tricolorelor. Aceste trei echipe vor evolua în același timp, în a doua jumătate a rotației a patra. Rusoaicele, cu Mustafina în formă, va intra la sărituri, acolo unde se obțin note mari, iar în calificări, reprezentantele Moscovei le-au depășit pe tricolore. Rusia a ciupit patru puncte României la paralele, însă a cedat la rândul său două puncte la sol. Italia, aflată acum pe trei, intră la paralele, acolo unde în calificări a terminat cu al optulea punctaj, ceea ce ar trebui să reprezinte un avantaj pentru Larisa & co.
UPDATE 15:10 România termină cu un total de 40.232 puncte la paralele, ceea ce îi permite Italiei să treacă în fața României. România va încheia însă concursul la bârnă. Americancele au avut câteva emoții la acest aparat în timpul rotației cu numărul trei.
UPDATE 15:05 Larisa Iordache reușește un exercițiu bun la paralele, sigur, cu aterizare bine fixată. Este răsplătită de arbitri cu un 14.466, cu un punct câștigat față de concursul de calificări.
14.466 for Larisa Iordache and Team Romania on Uneven Bars. #FIGWorlds2014ART — FIG (@officialFIG) October 8, 2014
14.466 for Larisa Iordache and Team Romania on Uneven Bars. #FIGWorlds2014ART
UPDATE 14:58 La jumătatea concursului, România este în grafic pentru a obține o medalie. După primele două aparate, ocupă poziția a treia, iar cel mai important hop urmează în minutele următoare, atunci când Stănilă, Iordache și Tudorache intră în concursul la aparatul problemă al României: paralele.
UPDATE 14:50 Cel mai rapid aparat din gimnastica feminină aduce o super-execuție a gimnastei Anamaria Ocolișan, notată de arbitrii cu un 14.933, care caștigă mai bine de o zecime față de concursul de calificare. Larisa Iordache aduce primul punctaj de peste 15.000 echipei tricolore, cu o aterizare sigură, notată ușor mai slab decât în calificări, dar suficient de bună pentru a duce totalul de la sărituri al României peste punctajul Chinei.
UPDATE 14:38 Chinezoaicele au emoții. La debutul rotației a doua, la paralele, Shang cade de pe aparat. La fel pățește și cea mai bună gimnastă a Chinei, Yao, oferind și mai multă siguranță echipei Statelor Unite, care au un vantaj important de gestionat, prin evoluții corecte. Fetele conduse de Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan și Lucian Sandu intră la sărituri în a doua jumătate a rotației.
#FIGWorlds2014ART women’s Team Final rotation 2: AUS, ROU on Vault; CHN, USA on Uneven Bars, GBR, RUS on Beam; JPN, ITA on Floor. — FIG (@officialFIG) October 8, 2014
#FIGWorlds2014ART women’s Team Final rotation 2: AUS, ROU on Vault; CHN, USA on Uneven Bars, GBR, RUS on Beam; JPN, ITA on Floor.
UPDATE 14:30 Americancele s-au instalat la conducere la capătul primei rotații, în fața Rusiei și a Chinei. România este pe cinci, dar diferențele sunt deja destul de importante: 4,7 puncte față de primul loc și două puncte distanță până la podium pentru Larisa & Co..
UPDATE 14:20 Rezultatul slab al româncelor din calificări, îi determină pe regizorii transmisiunii să evite covorul de la sol. Notele primite de Stănilă (13,666) și Munteanu (13,700) aduc însă un câștig echipei, față de calificări. Din păcate, nu același lucru se poate spune și despre evoluția Larisei iordache, care ezită pițin la aterizări și irosește 2 zecimi. Per total, solul din finală este cam la același nivel cu cel din calificări. 42,074 puncte în contul României, la capătul primei rotații.
UPDATE 14:08 Finala pe echipe începe cu favoritele SUA și China la sărituri. Maria Britanie și Rusia lucrează la paralele, Italia și Japonia la bârnă iar România și Australia, iar România și Australia își prezintă exercițiile la sol. Ștefania Stănilă deschide cu un exercițiu bun.
UPDATE 14:00 Echipa Statelor Unite este principala favorită la aur a concursului pe echipe, chiar în fața echipei gazdă. Americancele au argumente multiple: au câștigat detașat calificările, cu peste patru puncte avans; au în echipa de bază trei sportive din Top 6 al clasamentul provizoriu de la individual compus (Simone Biles a obținut în calificări cel mai mare total, în ciuda unei ratări la paralele, Kyla Ross – al cincilea total și Mykayla Skinner – al șaselea total); au în echipă campioana și vicempioana din 2013 de la individual compus. În plus, statistica le este favorabilă, după ce SUA a câștigat trei dintre ultimele cinci finale feminine pe echipe.
U.S. women primed for repeat gold in #FIGWorlds2014ART Team Final http://t.co/wXBXRVzoG5 pic.twitter.com/YHk33WrWGz — FIG (@officialFIG) October 8, 2014
U.S. women primed for repeat gold in #FIGWorlds2014ART Team Final http://t.co/wXBXRVzoG5 pic.twitter.com/YHk33WrWGz
România caută prima medalie la cea de-a 45-a ediție a Campionatului Mondial de gimnastică artistică, de la Nanning, prin echipa feminină condusă în premieră de Larisa Iordache.
Fără Octavian Bellu și Mariana Bitang, antrenorii care au adus cele mai mari succese ale ultimei decade a gimasticii românești, dar și cu o absență de marcă, Diana Bulimar fiind accidentată, misiunea tricolorelor de a reveni, pentru prima dată după o pauză de șapte ani pe podiumul mondial al echipelor, este una dificilă. România a obținut calificarea la limită, de pe locul șapte din opt eligibile pentru finală, la o diferență de peste 15 puncte și jumătate de liderul calificărilor, principala favorită la titlu, SUA. Finala începe însă de la zero, iar un parcurs curat, fără cele câteva ratări din calificări, le-ar putea apropia pe fetele pregătite de Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan și Lucian Sandu de primele trei locuri, ocupate în ordine, la capătul calificărilor, de SUA, China și Rusia.
România începe și încheie cu două aparate la care se află în avantaj
Larisa Iordache este vedeta și liderul echipei României la Nanning, așa cum a fost și la Antwerp. În 2013 însă, Mondialele nu au programat un concurs pe echipe,astfel încât Larisa are de gestionat o situație nouă în China. La precedentele două competiții mondiale pe echipe, România a terminat pe locul 4 – în 2010, cu ajutorul Cătălinei Ponor, iar în 2011, sub conducerea Sandrei Izbașa.
În finala echipelor, câte trei gimnaste vor prezenta exercițiile la fiecare dintre cele patru aparate din gimnastica feminină. Larisa Iordache și Ștefania Stănilă sunt programate să facă toate aparatele, ca și în calificări, cele două fiind de altfel calificate și în în finala de la individual compus.
România împarte rotația cu Australia și are parte de un traseu care teoretic, plasează două dintre aparatele cele mai puternice ale tricolorelor la primul și respectiv ultimul schimb.
Reprezentantele României vor intra în finala pe echipe astfel:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER